Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Ornament pocetni-01

Дан православне омладине Француске

У суботу 17. по Педесетници, Епархија западноевропска била је домаћин “Дана православне омладине Француске“ (Journée de la jeunesse orthodoxe de France), изузетно важног и великог догађаја, како за Епархију западноевропску, тако и за епархије других помесних цркава које имају своје јурисдикције у Француској.

Током првог великог окупљања овог типа, Епархија западноевропска Српске православне цркве имала је велику част и изузетно задовољство да буде домаћин овог догађаја. Тим поводом се у цркви Светог Саве сабрало мноштво младих из свих крајева Француске и Западне Европе. Различите нације на различитим језицима данас су једним устима и једним срцем сведочиле православну веру и прослављале Христа распетога и Васкрслога, нашег Спаситеља и Ујединитеља, Онога који надилази све разлике и поделе.

Дан је почео Светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Високопреосвештенство митрополит Димитрије (Цариградска патријаршија), уз саслуживање Митрополита Игнатија (Антиохијска патријаршија), Митрополита Јосифа (Румунска патријаршија), Епископа западноевропског Јустина (Српска православна црква), Епископа Марка, викара Митрополита румунског Јосифа и Епископа Иринеја, викара Митрополита цариградског и француског Димитрија, уз молитвено присуство Митрополита Нестора (Руска православна црква Московска патријаршија) и Епископа Јелисеја (Архиепископија православних парохија руске традиције у Западној Европи). Саслуживало је свештенство и ђаконство свих помесних цркава. На Литургији је певало више хорова на француском, грчком, арапском, румунском језику, а међу њима, на српском, хор Епархије западноевропске.

После Литургије уследила је трпеза љубави, коју су заједнички организовале све помесне вркве.

Затим је уследио округли сто на тему: „Присуство друштвених мрежа у савременом животу“, на коме је узела учешће истакнута чланица ЕУО-а Епархије западноевропске и професор на Институту Св. Сергија у Паризу, Госпођа Јулија Видовић. У наставку присутни су имали прилику да чују појање хорова горепоменутих помесних цркава, и то хор катедралне цркве митрополије Цариградске патријаршије у Паризу, хор удружења православне румунске омладине Непсис, хор катедралне цркве митрополије Антиохијске патријаршије у Паризу и хор румунске цркве Света Три Јерарха у Курнев (предграђе Париза).

У свечаној сали саборне цркве Светог Саве присутни су могли да виде изложбу „Spiritus movens- Црква као покретач српске уметности“, коју је приредила православна омладина Епархије западноевропске, да се упознају са српским средњевековним манастирима, са српским верским, историјским, културним и националним благом које сведочи о међусобној испреплетаности Источних и Западних традиција, које су помирене и уједињене средњовековној Србији исклесале сопствене и својеврсне стилове у архитектури, сликарству, књижевности и култури уопште. Такође су присутни могли видети и фототипско издање Минхенског псалтира и Мирослављевог јеванђеља, једаног од најстаријих ћириличних рукописа сачуваних у целини.

Најупечатљивији утисак, са којим се овај дан истинске радости завршио, јесте да заиста нема те разлике, нити баријере коју Православна црква и вера у Христа Бога не надилази, јер више нема ни Јудеја, ни Јелина, већ су сви једно у Христу Исусу Господу нашем.

Најновије Вести

  • All Post
  • Uncategorized
  • Епископ
  • Новости
Учитај више

End of Content.

Ornament pocetni 2
Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

Адреса

23 rue du Simplon – 75018 Paris

Емаил

diocese.serbe@gmail.com

Телефон

+33142529990

Радно Време

Од понедељка до петка: 10-14 часова

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА © 2022