Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Ornament pocetni-01

Прослава Светог Саве у Луксембургу

„Да се српска сва срца с тобом уједине“

Светом Литургијом у недељу 28. јануара почела је прослава Првојерарха, просветитеља и учитеља српског Светога Саве.

Верни народ луксембуршке парохије сабран на свечано молитвено заједништво са својом децом у великом броју, под сводовима нашег храма, дошао је да поделимо заједничку радост уз речи захвалности, и у част нашег највећег Србина и просветитеља Српског народа Светога Саве Немањића.

Свету Литургију служио је парохијски свештеник Протојереј Зоран Радивојевић на којој се причестио велики број деце и верника. Посланицу Његовог Преосвештенства Епископа нашег Господина Јустина прочитао је Прота Зоран, са поруком нашег Преосвећеног Владике да ми Срби Светосавци треба да усвајамо врлине које је Свети Сава нама примером свога хришћаског живота оставио, како би уложили труд да будемо на Светосавско – Христовом путу. И управо окупљајући се на оваквим светковинама ми тим путем ходимо и спомен Светога Саве чувамо.

Након Светосавске Посланице Прота Зоран је одржао кратак експозе о активностима и раду Парохије у протеклој 2023 години, похваливши све приложнике и добротворе поименице у нашем светом храму, као и оне који својим радом, појањем, трудом и залагањем доприносе својој светој цркви. На крају експозеа два нова члана г. Жарко Бучић и г. Стефан Миловановић положили су заклетву пред Јеванђељем и верним народом и примљени у Парохијски Савет Парохије Св. Цара Константина и Царице Јелене у Луксембургу.

Учитељица допунске наставе Српског језика г-ђа Драгана Петровић је истакла значај очувања Српског језика у расејању, честитајући свима празник. Рецитацијема деце песмама и Химном ,,Ускликнимо с љубављу,, настављен је свечани Светосавски програм  у храму. По завршеном програму прво су  деца позвана да узму нафору а домаћини Славе Жарко и Наташа Бучић поделили су свој деци светосавске пакетиће.

Док се празнична радост и граја деце ширила храмом Прота Зоран је позвао вернике у Салу на Париз Плацу на освећење Славског колача и жита и на славски ручак. Обавњен је обред резања Славског колача а Славски колач за идућу годину од Жарка и Наташе Бучић преузели су Миљан и Бранкица Вујовић. Нека је благословено!

Сала је била испуњена до последњег места. Уз славски ручак песмом наших девојака које поју у цркви, рецитацијама деце о Светом Сави и игром КУД Косовски Божури настављена је славска радост Светосавског празника.

Своје писане утиске са Светосавске прославе завршио бих цитатом Преосвећеног Владике Јустина и његовом поруком:,, докле год се окупљамо на овакве светковине и чувамо спомен на светог Оца нашег Саву – има наде!“  Амин!

Ваш Прота Зоран Радивојевић

 

Најновије Вести

  • All Post
  • Uncategorized
  • Епископ
  • Новости
Учитај више

End of Content.

Ornament pocetni 2
Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

Адреса

23 rue du Simplon – 75018 Paris

Емаил

diocese.serbe@gmail.com

Телефон

+33142529990

Радно Време

Од понедељка до петка: 10-14 часова

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА © 2022