Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Ornament pocetni-01

Света Архијерејска Литургија у Лиону

На дан 11. фебруара 2024. године када смо у нашој парохији прославили успомену света Три Јерарха и учитеља Цркве, имали смо ту част и надасве радост да по други пут дочекамо у нашој парохији у Лиону у својству епископа, нашег духовног пастира и јерарха Јустина.

Био је то долазак својега међу своје, и своји га примише у синовакој радости и љубави.

Света Архијерејска Литургија је протекла у дивном благољепију. Владици су салуживала два свештеника, отац Горан и отац Драгољуб Богосављевић из парохије у Ајзу и владичин ђакон, о. Никола Ракићевић. Дивно је било чути сложно хармонично појање служашчих потпомогнуто и владичиним секретаром, Николом Стојановићем који је уједно руководио и прислуживање наших младих прислужника у олтару.

Одговарање на Литургији је по обичају мелодично предводила Радица Цветић на чији глас се надовезивала читава црква.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Јеванђеља по Луци о исцељењу слепог од рођења, владика Јустин је пожелео да освести верне о томе каквим нас мноштвом дарова непрестано обасипа наш Небески Отац а да тога нисмо свесни, баш као што нисмо свесни колики је велики дар очињи вид док га не изгубимо, а то је само један у низу дарова који карактеришу пречудесни дар Божији самога живота датога човеку. Када се пак освестимо и спознамо љубав Божију према нама, онда у нашем срцу више нема места за немир и бригу уколико себе сматрамо хришћанима.

Мноштво присутног народа предвођеног децом се причестило тога дана.

На крају Свете архијерејске Литургије, захваљујући се присутном народу на срдачном дочеку владике Јустина, о. Горан је указао на потребу народа да у епископу као икони Христа, дочекује овога као самога Христа. Долазак владике сам по себи је литургијски израз Васкрсења Христовог, доласка Оца деци која га дуго нису имала међу собом, те с тога с таквим надахњућем, чежњом и љубављу треба читава заједница да се радује и тежи овоме сусрету, примајући благослов епископа као највећи Божији благослов.

Владику Јустина тада су поздравили наши најмлађи, ђаци из школе „Св. Николај Велимировић“ при нашој парохији, којима је током часа учитељица Александра Бурсаћ тога дана приближила личност монаха а потом и јерарха Светог Саве повлачећи паралеле с епископом који је тог дана началствовао Литургијом. Деца су владици и присутном народу отпевали песму „Свети Саво, мудра главо“ а затим уручили владици своје цртеже и примили од њега благослов.

У част владике, домаћини су припремили богату трпезу на којој је било места за све госте и домаће, мале и велике. Празничном расположењу дорпинели су многобројни гости, браћа и сестре из парохија у Ајзу на челу с оцем Драгољубом, новим свештеником ове парохије, и онима са Југа из Монтелимара.

Током трпезе, на молбу домаћег свештеника, владика Јустин се још једном обратио народу делећи с њим своје интимно осећање љубави Божије као Онога који се игра с човеком, радује му се и приводи га животу, не само небеском, већ и овом овде на земљи, враћајући вид слепима, враћајући животу сина удовице, преобраћајући воду у најбоље вино служено при крају свадбе у Кани Галилејској иако су званице сигурно већ биле „мало“ попиле, показујући тим делима да је живот сам по себи велики дар Бога човеку, да човек има право и треба да му се радује, да не треба никако да страхује, већ да прихвата живот са свим што му он доноси (укључујући и смрт) с поверењем као дар Божији који га повезује с вечношћу.

 

Владика и присутни су имали тад прилику да чују и сплет песама у извођењу оца Горана а уз музичку пратњу на гитари Ђорђа Ковачевића и Братислава Драгића којима су исти избором три војвођанске песме, две руске, једне грчке и једне француске желели да на сликовит начин прикажу животни пут владике Јустина од Срема до Француске.

Дан је прошао и завршио се у најдивнијој могућој атмосфери остављајући траг у душама свег сабраног народа, а сигурно је да ће оставити неизбрисив траг и у аналима лионске парохије водећи исту ка даљем и још већем духовном напретку молитвама нашег светог владике.

 

Извор: https://srpskapravoslavnacrkvalion.wordpress.com/2024/02/11/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B5-%D1%98%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%98-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE/

Најновије Вести

  • All Post
  • Uncategorized
  • Епископ
  • Новости
Учитај више

End of Content.

Ornament pocetni 2
Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

Адреса

23 rue du Simplon – 75018 Paris

Емаил

diocese.serbe@gmail.com

Телефон

+33142529990

Радно Време

Од понедељка до петка: 10-14 часова

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА © 2022