Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Ornament pocetni-01

Посета директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Епархији западноевропској

На позив Епископа западноевропског Г. Јустина, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић боравио је у првој службеној посети тој Епархији СПЦ која пoкрива територије Француске, Холандије, Белгије, Луксембурга, Шпаније и Португалије. Сматра се да на овим просторима живи између 80.000 и 120.000 људи српског порекла.

Програм посете Западноевропског Епархији СПЦ подразумевао је обилазак свих парохијских заједница и цркава у Паризу и његовој непосредној околини и Ници. Поред више разговора са епископом Јустином и његовим најближим сарадницима, уприличени су бројни састанци и сусрети директора са свештенством, члановима Епархијских управних органа, духовних, културних и уметничких друштава и институција које делују под окриљем СПЦ као и са и нашим људима који у црквама и у својим домовима брижљиво чувају у Француској и широм Епархије западноевропске пламен вере, духовности, српског језика, наше културе и историје. 

У Цркви Светог Саве у Паризу, који је седиште Епархије, др Рогановић је 25. децембра присуствовао Светој архијерејској литургији коју је служио епископ Јустин са свештенством. Након Литургије, у присуству више стотина верника, епископ Јустин уручио је др Рогановићу највише признање Епархије: Видовдански орден. 

Обраћајући се присутнима директор Рогановић је топло захвалио на срдачном дочеку и на додељеном Видовданском Ордену и истакао да га сматра признањем додељеним изнад свега нашој држави, Републици Србији. Између осталог он је рекао: „Шта друго добронамерник може да осети осим радости и спокоја када се непосредно увери са колико посвећености, труда и љубави епископ Јустин и сви Ви, драга браћо и сестре, обављате своју племениту мисију? Сведоци смо да је таква врста преданости и посвећености раду у протеклој деценији у нашој Матици Републици Србији довела до великог духовног, културног и економског бољитка. На добро свих наших грађана и свих Срба у Матици и расејању, Србија предвођена председником Александром Вучићем крупним корацима напредује чак и у времену бременитом искушењима пред којима се повијају наш Континент и безмало читав свет. Драго ми је што и Ви томе не само сведочите, већ у томе и снажно учествујете” рекао је у свом обраћању др Рогановић.

Радна посета је настављена обиласком Парохије посвећене Светом Василију Острошком у Пјерфиту, у предграђу Париза. Епсикоп Јустин и директор Рогановић обишли су место  где се планира изградња епархијског центра са манастиром у овом месту где се тренутно налази и епископски двор, те Парохије СПЦ у Ници и Цркве Успења пресвете Богородице у том граду. Епископу Јустину и свештенству упућене су речи охрабрења и подршке, са уверавањем да ће Република Србија одлучно и искрено наставити да помаже рад и мисију Епархије која је основана одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ од 31. маја 1994. године. На њеном челу пре епископа Јустина столовали су епископи Лаврентије (Трифуновић) и Лука (Ковачевић).


Извор: https://www.vere.gov.rs/cir/Newsview.asp?ID=1376

Најновије Вести

  • All Post
  • Uncategorized
  • Епископ
  • Новости
Учитај више

End of Content.

Ornament pocetni 2
Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

Адреса

23 rue du Simplon – 75018 Paris

Емаил

diocese.serbe@gmail.com

Телефон

+33142529990

Радно Време

Од понедељка до петка: 10-14 часова

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА © 2022