Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Ornament pocetni-01

Прва свечана Видовданска академија Епархије западноевропске

Епопеја српског духа у срцу Европе

Париз, 28. јун 2024. г.

 У срцу  Париза, града светлости и културе, у саборној Цркви Светог Саве, одржана је прва свечана Видовданска академија у организацији Епархије западноевропске и са благословом Епископа париског и западноевропског господина Јустина. На овај свети дан, српска заједница у Француској окупила се како би прославила Видовдан, дан који у српској историји и колективном сећању има посебно место.

Прва дама Србије, Тамара Вучић, увеличала је свечаност својим присуством, доносећи са собом дух отаџбине и пружајући подршку српској дијаспори. Свечаности су присуствовале амбасадорка Србије у Паризу, госпођа Ана Хрустановић, и амбасадорка Босне и Херцеговине, госпођа Бојана Кондић-Панић, чије је присуство додатно оснажило дух заједништва и јединства српског народа.

Својим присуством вече су увеличали и пуковник Дејан Милосављевић, изасланик Министарства одбране Републике Србије у Француској, госпођа Александра Поповић, отправник послова при сталној делегацији Србије у УНЕСКО-у, Директорка Српског културног центра, госпођа Натали Бељански, координатор српских допунских школа у Француској, Италији и на Малти, госпођа Марија Праизовић, председник Савеза Срба Француске, господин Давид Јаковљевић, и председник Савеза фолклора Француске, господин Бојан Стефановић, као и представници културно-уметничких друштава: „Бисери“, „Младост“, „Оро“ и „Извор“.

            Епископ Јустин се на крају захвалио уваженим гостима, а нарочито учесницима програма академије: идејном креатору и приређивачу програма академије господину Марку Матићу, Епархијском хору Светог Симеона Мироточивог, под маестралним вођством госпође Марије Ракићевић, Оркестау културно-уметничког друштва „Извор“ и рецитаторима: Викторији Стефановић, Јовани Миленковић, Давиду Пајовићу, Милану Величковићу, Јовану Павловићу, Петри Алексић, Николи Стојановићу.

Главна порука вечери била је снажна и јасна!

Српски народ је мали народ у породици европских народа, али поносан и пркосан, који чува своју историју, наслеђе и културу, а самим тим свој идентитет и право на постојање. Срби су широке и гостољубиве словенске душе и отвореног срца у своје народно биће прихватили и културне тековине других европских народа богатећи себе и своје наслеђе. За Србе, Косово и Метохија није, нити ће икада бити, само део територије или парче земље коју сељак са муком и у зноју обрађује, за Србе је Косово и Метохија корен, срце и душа народног бића, поприште где се брани и српска, али и европска култура. Косово и Метохија је свето место где су Свети кнез Лазар и мученици косовски предали у аманет својим наследницима истину о Косовском завету да је носе и чувају у својим генима и срцу сведочећи и другима пут ка небеском царству Христовом.

Ова порука одјекнула је кроз срца свих присутних, подсетивши их на значај заједништва и очувања културног наслеђа и неговања културе сећања и незаборављања, јер докле год памтимо дотле постојимо и живимо.

 

Никола Стојановић

Најновије Вести

  • All Post
  • Uncategorized
  • Епископ
  • Новости
Учитај више

End of Content.

Ornament pocetni 2
Coat_of_arms_of_the_Serbian_Orthodox_Church.svg

Адреса

23 rue du Simplon – 75018 Paris

Емаил

diocese.serbe@gmail.com

Телефон

+33142529990

Радно Време

Од понедељка до петка: 10-14 часова

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА © 2022